COVID-19 INFORMACIJE

Kao pružateljima zdravstvenih usluga, jedan od naših primarnih ciljeva je osigurati sigurnost svih naših pacijenata. Iz tog razloga, još uvijek zahtijevamo od svih pacijenata i posjetitelja da nose masku za lice cijelo vrijeme dok su u našim objektima.
Hvala vam na strpljenju i razumijevanju.

Fizikalna terapija i rehabilitacija

FIZIJATAR:

FIZIOTERAPEUT:

Nikolina Lazić, mag. physioth. 

 

Grana je medicine koja se bavi prevencijom, dijagnozom i liječenjem različitih poremećaja organizma, a pri tome se koristi fizikalnim metodama. Specijalnost posebnu pozornost posvećuje ponovnoj uspostavi izgubljenih funkcija i sposobnosti ili osposobljavanju ako te funkcije nikako nisu postojale (habilitacija).

Nikolina Lazić, mag. physioth.

Nikolina Lazić, mag. physioth.

TECAR

TECAR (Radiofrekvencijska terapija)

TECAR terapija je oblik kombinirane kontaktne dijatermije i elektroterapije, medicinske prakse koja primjenjuje elektromagnetsku energiju na biološko tkivo. Stvoreno elektromagnetsko polje, kapacitivno ili rezistivno, generira toplinu omogućavajući ciljanu jednostavno upravljivu primjenu.

Postoje tri načina rada: površinska radiofrekvencija, dubinska radiofrekvencija i transdermalna terapija. Tecar terapija na neinvazivan način potiče prirodne fiziološke procese u mišićno-vezivnom tkivu i pojačava prirodnu sposobnost regeneracije. Potiče cirkulaciju, ublažava bolna i upaljena stanja te ubrzava zacjeljivanje. Poboljšava staničnu opskrbljenost kisikom pa stoga i bolju pokretljivost bolnih područja. Ujedno povećava unutrašnju temperaturu tkiva što ubrzava oporavak i rehabilitaciju. Indikacije primjene su: sportske ozljede, uganuća, rupture mišića, lomovi, pred i post operativne pripreme i tretmani za smanjivanje oteklina, edema, upala.

Glavne primjene za TECAR terapiju: postoperativna rehabilitacija, sportske ozljede, ozljede mišića i tetiva, ožiljci, akutna i kronična bol.

MANUALNA LIMFNA DRENAŽA

PRESOTERAPIJA (LIMFOMAT)

Limfna drenaža limfomatom je terapija kojom se metodom upuhivanja zraka stvara pritisak na točno određene dijelove tijela, čime se mehanički potiskuje nakupljena međustanična tekućina. Terapijom se potiče funkcija limfnog sustava pa se tako brže izlučuju štetne tvari iz tijela kao i suvišne tekućine.
Cjelokupni tretman dovodi do stanja opuštenosti, smanjenja otečenosti i boli koja je eventualno bila prisutna ranije. Limfnom drenažom, zvanom i presoterapija, postiže se ravnoteža tekućina u organizmu i bolje opće stanje organizma jer limfa, tj. njeni limfociti vežu na sebe strane ili kancerogene
stanice, tvari, mikrobe te ih izbacuju iz tijela. Limfa prolazi kroz mnoge limfne žlijezde, a njihov je zadatak da kružeći cijelim tijelom, pročišćavaju limfu od bakterija.

RADIJALNI UDARNI VAL

RADIJALNI UDARNI VAL (shockwave terapija; extracorporeal shockwave therapy, ESWT)

Udarni val je neinvazivna metoda liječenja lokaliziranih mišićno-koštanih patologija poput plantarnog fascitisa (petni trn), patelarnog tendinitisa (skakačko koljeno), epikondilitisa (teniski lakat), u liječenju trigger točki, bolova u donjem djelu leđa, bolova u Ahilovoj tetivi itd. Radijalni udarni val širi zvučni val visokog intenziteta kojim djeluje na tkivo što dovodi do korisnih učinaka poput suzbijanja upalnih procesa, stimulacije kolagena, razbijanja kalcifikata i slično. Terapija udarnim valom je neinvazivna terapijska metoda čiji se mehanizam djelovanja bazira na akustičnim impulsima generiranim izvan tijela. Energija se prenosi i fokusira unutar tijela. Mikrotraume koje izaziva udarni val dovode do smanjenja osjetljivosti receptora za bol te do povećanja lokalne cirkulacije što ubrzava procese cijeljenja u tretiranom tetivnom, mišićnom i koštanom tkivu.

DEKOMPRESIJA KRALJEŠNICE EKSTENZOMATOM

DEKOMPRESIJA KRALJEŽNICE EKSTENZOMATOM

Dekompresijska terapija kralježnice isteže i mobilizira kralježnicu, mišiće, ligamente, povećava intervertebralni prostor i intervertebralne otvore čime se postiže relaksacija paravertebralne muskulature mišića u području kralježnice, smanjenje discus hernie i pritiska na korijen spinalnog živca.

COMPEX (Compex 3L (Chattanooga) – stimulacija)

COMPEX (Compex 3L (Chattanooga) – stimulacija)

Compex je mali prijenosni aparat pomoću kojeg se može primjenjivati TENS (Transkutanu električnu neuralnu stimulaciju) i NMES (Neuromišićna električna stimulacija). Zbog  različitih vrsta programa i napredne tehnologije može se koristiti u različitim kombinacijama stimulacije. Elektrostimulacija je vrsta terapije kojom se aktiviraju mišići čija je funkcija oslabljena. Compex uređaj najčešće se koristi kod sljedećih stanja: liječenje bolnog sindroma, smanjenje napetosti u mišićima, izgradnja mišića, bolja prokrvljenost mišića, smanjena funkcija mišića zbog povrede tzv. hipotrofija ili atrofija ( npr.slabost mišića nakon ozlijede).

SOLUX LAMPA

SOLUX LAMPA

Solux lampa je izvor infracrvenog zračenja koji se koristi u svrhu ublažavanja boli, opuštanja mišića i povećavanja opskrbe krvlju. Glavni fiziološki učinak infracrvenih zraka na tijelo je stvaranje topline, a ostali fiziološki učinci nastaju kao rezultat proizvodnje topline. Razni fiziološki učinci infracrvenih zraka su
lokalni porast temperature, povećana aktivnost znojnih žlijezda, pojačani metabolizam, vazodilatacija i opuštanje mišićnog tkiva. Intenzivna infracrvena svjetlost potiče cirkulaciju krvi i ublažuje bol.

VISOKO INDUKTIVNA ELEKTROMAGNETSKA TERAPIJA

VISOKO INDUKTIVNA ELEKTROMAG.TH - EmFieldPro

Visoko induktivna elektromagnetska terapija je namijenjena pružanju potpuno neinvazivne elektromagnetske stimulacije muskulature dubokim prodiranjem pomoću 3 Tesle pulsirajućeg elektromagnetskog polja. Takvo snažno magnetno polje ciljano stimulira živčane stanice, mišiće i krvne žile te ubrzava procese zacjeljivanja, smanjivanja upala, boli i oporavka. Tijekom tretmana stimulira se bolno područje jakim elektromagnetskim poljem do 3 Tesla
čime se unosi nova energija u stanice i stanične membrane, pospješuje se cirkulacija te prirodno potiče regeneracija mišića, živčanih stanica i krvnih žila. Ovim tretmanom pacijenti doživljavaju bezbolan tretman bez nuspojava koji djeluje vrlo brzo: trajni terapijski uspjeh često se postiže nakon samo nekoliko tretmana.

Fizikalna terapija

Dijagnostika i terapija,  Kineziterapija (medicinska gimnastika),  Elektroterapija,  Masaža,  Limfna drenaža,  Specijalne tehnike: Emmett, Bowen, DNS

BOWEN TEHNIKA

Bowen tehnika

 

 

Manualna terapijska metoda koja se koristi specijaliziranim pokretima na mekom tkivu u rješavanju biomehaničkih poremećaja. Svojim djelovanjem može aktivirati sposobnost tijela za ponovnim usklađivanjem i uravnoteženjem svih funkcija koje su u neravnoteži.

Postupci su vrlo učinkoviti u balansiranju različitih tegoba mišićno-koštanog sustava, živčanog sustava i različitih drugih stanja (bolna stanja kralježnice, migrena, simptomi PMS-a, sportske ozljede, problemi sa probavom…). Može se provoditi i preventivno za poboljšanje imuniteta te kod sportaša za povećanje tjelesne spremnosti. Također, može se koristiti na novorođenčadi (kolike/grčevi), trudnicama i na osobama poodmakle životne dobi.

Cilj Bowen tretmana je napraviti ravnotežu na mišićno-koštanom sustavu, visceralnom nivou (organi), mentalnom/emocionalnom planu i duhovnom planu.

EMMETT TEHNIKA

Emmett tehnika

 

 

Metoda aktivacije mišića laganim pritiskom prstima na određene točke tijela. Pri aktivaciji određenog mišića dobija se učinkovit rezultat odmah nakon laganog pritiska na mišić. Osim neposrednog učinka, primjenom ove metode nastoji se djelovati i na dugoročniji boljitak pacijenta preko opuštanja mišićne i fascijalne napetosti, te na poticanje lučenja prirodnih endorfina i poboljšanja cirkulacije.

Za vrijeme tretmana koristi se kombinacija pritisaka, pri čemu se primjenjuju ciljani terapijski elementi koji čine željenu tjelesnu promjenu jedinstvenu za svakog pojedinca. Iako se često primjenjuje u kombinaciji s drugim tehnikama, EMMETT tehnika je učinkovita i djelotvorna terapija ako se primjenjuje i sama za sebe.

DNS

Dinamička neuromuskularna stabilizacija

 

Koristi se kod niza problema lokomotornog sustava, ali i u prevenciji bolova i ozljeda. Radi se o dinamičkoj stabilizaciji koja je bazirana na razvojnoj kineziologiji (razvoju djeteta do godine dana starosti).

Stabilizacijske vježbe koje u kratkom roku, pomoću vlastitog tijela i na siguran način uspostavljaju narušenu stabilnost kralježnice i brojne druge poremećaje sustava za pokretanje.

Prirodni pokreti, obrasci i položaji koje uočavamo kod djece do navršene jedne godine kao što su puzanje, rolanje, stajanje, hod, čučanj i drugi, koje izvode djeca u vrijeme razvoja, izvode se i provode tijekom DNS vježbi. Time se stvaraju promjene u središnjem živčanom sustavu (mozgu), koji nakon vježbi efikasnije upravlja posturom i pokretima.