COVID-19 INFORMACIJE

Kao pružateljima zdravstvenih usluga, jedan od naših primarnih ciljeva je osigurati sigurnost svih naših pacijenata. Iz tog razloga, još uvijek zahtijevamo od svih pacijenata i posjetitelja da nose masku za lice cijelo vrijeme dok su u našim objektima.
Hvala vam na strpljenju i razumijevanju.

Svima je dobro poznato kako prekomjerno uzimanje alkohola tj. njegova konzumacija koja premašuje 20-30g dnevnog unosa, dovodi do razvoja bolesti jetre i u konačnici ciroze jetre. Međutim, promjene na jetri koje se klasično razvijaju kod alkoholičara mogu se naći i kod osoba koje ne konzumiraju alkohol. Spektar tih promjena naziva se nealkoholna masna bolest jetre te je jedna od najčešćih bolesti jetre danas, a sve češće se nalazi i kod djece. Vodeći je razlog gubitka jetrene funkcije i sve je češći razlog za transplantaciju jetre.

Nealkoholna masna bolest jetre javlja se češće kod žena srednje i starije životne dobi, a glavni čimbenici rizika su pretilost, šećerna bolest te suvišak masti u krvi. Ipak, bolest može biti povezana i s brojnim bolestima endokrinog sustava, sindromom policističnih jajnika te lošim prehrambenim navikama.

Nealkoholna masna bolest jetre je najčešće bez simptoma, a mali broj bolesnika prijavljuje simptome kao što su umor i malaksalost, bol i osjećaj težine pod desnim rebrenim lukom. Dijagnoza se najčešće postavlja uslijed obrade povišenih vrijednosti jetrenih laboratorijskih nalaza ili ultrazvuka, CT-a abdomena. Također može se vršiti mjerenje stupnja oštećenja jetre pomoću neinvazivnog FibroScan uređaja, odnosno elastografijom jetre. Kako bi se potvrdila dijagnoza, može se još raditi i biopsija jetre (metoda kojom se uzima mali uzorak tkiva jetre za pregled pod mikroskopom), a  najvažnije je isključiti konzumaciju alkohola i druge kronične bolesti jetre. Važno je napomenuti kako se kod djeci s povećanim rizikom (dijabetes tip 2, metabolički sindrom) preporučuje UZV pregled abdomena svake tri godine. Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre u prvom redu podrazumijeva promjenu životnih navika i stila života. Druga linija liječenja obuhvaća liječenje lijekovima koju propisuje odabrani liječnik gastroenterolog. 

Bolest može napredovati i dovesti do razvoja fibroze i ciroze jetre kada je jedini način liječenja koji preostaje transplantacija jetre. Razvoj bolesti je nepredvidiv budući da u razvoju bolesti veliku ulogu ima i genetska predispozicija, pa je zato važno pravodobno i pravilno liječiti oboljele kako bi se daljnje napredovanje bolesti smanjilo i zaustavilo.