COVID-19 INFORMACIJE

Kao pružateljima zdravstvenih usluga, jedan od naših primarnih ciljeva je osigurati sigurnost svih naših pacijenata. Iz tog razloga, još uvijek zahtijevamo od svih pacijenata i posjetitelja da nose masku za lice cijelo vrijeme dok su u našim objektima.
Hvala vam na strpljenju i razumijevanju.

Kolonoskopija je endoskopska dijagnostička metoda pomoću koje se vrši pregled debelog crijeva i završnog dijela tankog crijeva. Ova metoda se provodi uz pomoć CCD (čip) kamere ili sa fiberoptičkim endoskopom na fleksibilnoj cijevi dužine 130 cm, debljine do 13 mm, koja se plasira kroz anus. Na suprotnom kraju aparata nalazi se ručka sa kontrolama uz pomoć koje se vrši upravljanje vrhom aparata. Na monitor se prenosi slika visoke rezolucije koja omogućuje da se primijete najmanji detalji i najsitnije promjene. Kolonoskopija je neizostavna metoda kod sumnje na rak debelog crijeva, upalne bolesti crijeva, gastrointestinalnih krvarenja kao i preventivna metoda kod osoba koje spadaju u rizičnu grupu za oboljenje od raka debelog crijeva. Pored toga što služi kao dijagnostička metoda, pri kolonoskopiji se mogu odstraniti i polipi, na taj je način neoperativnim putem moguće spriječiti razvoj raka debelog crijeva.

Za uspješnu kolonoskopiju, crijeva se moraju temeljito očistiti prije pregleda. Jako je važno da se tijekom pripreme za kolonoskopiju pridržavate ovih uputa i uputa nadležnog liječnika.

Dana prije zahvata

 • S liječnikom razgovarajte o sredstvima za čišćenje crijeva.
 • Ne jesti kruh od cjelovitog brašna te sitno voće i povrće (npr. kivi ili rajčica) budući da sjemenke mogu zaostati u crijevu i omesti pretragu.
 • U tjednu pred kolonoskopiju nastojte imati što regularniju stolicu.
 • Preporučuje se da na kolonoskopiju povedete pratnju.

MoviPrep sredstvo za čišćenje crijeva

MoviPrep (otopina elektrolita polietilen glikola) je laksativna otopina koja stimulira pražnjenje crijeva. Ovaj lijek također sadrži minerale koji zamjenjuju elektrolite koji se izlučuju iz tijela stolicom. MoviPrep se koristi za čišćenje crijeva prije kolonoskopije, rendgenske snimke barija ili drugih crijevnih zahvata. MoviPrep čisti vaše debelo crijevo uzrokujući proljev (rijetku stolicu). Čišćenje debelog crijeva pomoću MoviPrep-a pomaže vašem liječniku da jasnije vidi unutrašnjost vašeg debelog crijeva tijekom kolonoskopije.

Kao i kod svih lijekova, prije uzimanja sredstva za čišćenje crijeva potrebno je posavjetovati se sa liječnikom kako biste izbjegli moguće nuspojave i spriječili kvalitetno izvođenje potrebnog zahvata.

Konzumaciju MoviPrep-a treba izbjegavati ukoliko:

 • ste alergični na polietilen glikol ili druge elektrolitske otopine, ili imate;
 • perforirano crijevo
 • obstrukciju crijeva ili teški zatvor
 • kolitis ili toksični megakolon

Dana prije zahvata

 • Nemojte više jesti sirovo voće i povrće, voće i povrće sa crvenim korama (npr. rajčica, crvena paprika ili crvena jabuka), voće sa sjemenkama, suho voće, proizvode od integralnih žitarica, kukuruz.
 • Jedite bijeli kruh i proizvode od bijelog brašna, kuhano meso i ribu, kuhano i oguljeno povrće i kompote.
 • Obavezno pijte dovoljno tekućine (najmanje 2 litre dnevno). Tekućine koje uzimate trebale bi biti bistre i bez crvenih boja kao što su sok od cikle, borovnice…

Dan prije zahvata

 • Posljednji kruti obrok morali biste pojesti najkasnije 24 sata prije zahvata.
 • Posljednji obrok ne smije sadržavati: integralno brašno, musle, hranu s crvenim bojama, voće i povrće.
 • Nakon posljednjeg obroka potrebno je popiti 2 litre Donat Mg, koji bi trebao biti na sobnoj temperaturi i bez mjehurića (otvoriti ga dan ranije)
 • Nakon toga više ne jesti krutu hranu, dopuštena je neograničena konzumacija bistrih tekućina. Ne uzimajte mlijeko ili mliječne proizvode!

U sklopu naše internističke ambulante možemo vam ponuditi pregled internista, te specijalista i subspecijalista gastroenterologije s ciljem prevencije, dijagnostike i liječenja bolesti probavnog sustava te bolesti jetre i bilijarnog sustava. Cjelovita obrada koja uključuje klinički pregled, laboratorijsku dijagnostiku, gastrointestinalnu endoskopsku obradu, GASTROSKOPIJU i KOLONOSKOPIJU na najsuvremenijim endoskopskim uređajima.