COVID-19 INFORMACIJE

Kao pružateljima zdravstvenih usluga, jedan od naših primarnih ciljeva je osigurati sigurnost svih naših pacijenata. Iz tog razloga, još uvijek zahtijevamo od svih pacijenata i posjetitelja da nose masku za lice cijelo vrijeme dok su u našim objektima.
Hvala vam na strpljenju i razumijevanju.

COVID-19 INFORMACIJE

Kao pružateljima zdravstvenih usluga, jedan od naših primarnih ciljeva je osigurati sigurnost svih naših pacijenata. Iz tog razloga, još uvijek zahtijevamo od svih pacijenata i posjetitelja da nose masku za lice cijelo vrijeme dok su u našim objektima.
Hvala vam na strpljenju i razumijevanju.

DENTALNA MEDICINA

Doc.prim.dr.sc.Davor Sefert, dr.med.dent.
Doc.dr.sc.Nikolina Lešić, dr.med.dent.

Ordinacija dentalne medicine smještena je u prizemlju zgrade na adresi Cara Hadrijana 10 E. U ordinaciji na raspolaganju su vam stručnjaci iz različitih specijalističkih grana dentalne medicine koji su ujedno i zaposlenici Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. Ordinacija je opremljena potpuno novim i modernim uređajima, materijalima i instrumentima. Našim pacijentima osiguravamo interdisciplinaran i individualan pristup u liječenju dentalnih tegoba.

Prvi pregled i mišljenje specijaliste s očitavanjem radiološke snimke

Dentalna medicina je grana medicine koja se bavi dijagnostikom, terapijom i prevencijom oboljenja usne šupljine. Redoviti stomatološki pregledi ključni su za održavanje optimalnog oralnog zdravlja. Naime, pravovremenom reakcijom karijes i/ili parodontalne bolesti mogu se spriječiti. Redoviti kontrolni pregled kod stomatologa preporučuje se napraviti minimalno dva puta godišnje. Uz klinički pregled na stomatološkoj stolici, preporučuje se po potrebi napraviti ortopantomogram (cjelovita slika svih zubi gornje i donje čeljusti te okolnih struktura) ili pak manju, retoralveolarnu snimku (ciljana radiološka snimka jednog, dva ili tri zuba). Osim redovnih kontrolnih pregleda, u Medicinskom centru Mursa možete zatražiti specijalističko mišljenje nastavnika Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, vrhunskih stručnjaka iz područja dentalne medicine.

Restaurativna dentalna medicina

Restaurativna dentalna medicina vrlo je široka grana stomatologije koja se bavi prvenstveno dijagnostikom, prevencijom i liječenjem karijesa. Liječenje karijesa podrazumijeva uklanjanje „bolesnog“ (karijesno promijenjenog) tvrdog zubnog tkiva i nadomještanje odstranjenog tkiva pomoću restaurativnih materijala. Danas se u svrhu nadomještanja bolesnog tvrdog zubnog tkiva najčešće koriste tzv. „bijele plombe“, odnosno estetski kompozitni ispuni. Uklanjanje karijesa u našoj ordinaciji izvodi se pod lokalnom anestezijom i u potpunosti je bezbolno. Nakon davanja lokalne anestezije, stomatolog pomoću svrdla različitih veličina otvara caklinu te uklanja caklinu i dentin koji su zahvaćeni karijesom. Danas je zahvaljujući modernim materijalima i instrumentima omogućen minimalno invazivan rad i izbjegava se nepotrebno uklanjanje tvrdog zubnog tkiva. U našoj ordinaciji također možemo restaurativno zbrinuti traumom ošetećene zube.

Endodoncija

Endodontsko liječenje zuba podrazumijeva uklanjanje „zubnog živca“, odnosno pulpe zuba iz kanala zubnog korijena. Zubna pulpa najčešće se mora ukloniti u situacijama kada karijes napreduje jako duboko sve do „zubnog živca“ ili pak rjeđe u slučajevima traume zuba. U takvim situacijama pacijent se najčešće javlja u ordinaciju s vrlo jakim bolovima, vrlo često opisujući takve bolove „pulsirajućima“. Međutim infekcija pulpnog prostora može se manifestirati povremenim bolovima koje pacijent najčešće ublaži uzimanjem lijekova protiv boli i tako se infekcija i stvarna situacija „maskiraju“ dok se u prostoru oko zubnog korijena oblikuje kronična upala. Zato je u stomatologiji uz klinički pregled i razgovor (anamnezu) s pacijentom zlatni standard radiološka dijagnostika pomoću koje se jasno može razaznati potreba za endodontskim liječenjem. Cilj endodontskog zahvata je u potpunosti ukloniti pulpno tkivo, proširiti i dezinficirati korijenske kanale te u konačnici zabrtviti ulaz u njih, kako bi se spriječilo ponovno naseljavanje bakterija. Klasični endodontski zahvat podrazumijeva korištenje „iglica“ različitih veličina kojima stomatolog ulazi u područje korijenskih kanala zuba. U stomatološkoj ordinaciji Mursa moguće je obaviti endodontski zahvat takozvanom tehnikom strojne instrumentacije, gdje pomoću modernog uređaja s posebnim iglicama za instrumentaciju ulazimo u prostor korijenskog kanala. Prednost strojne tehnike liječenja jest brže, pacijentu ugodnije i preciznije instrumentiranje korijenskog kanala zuba. Zahvaljujući tome, moguće je smanjiti broj posjeta, osobito kod liječenja višekorijenskih zubi (npr. kutnjaci i pretkutnjaci).

Stomatološka protetika

Stomatološka protetika je stomatološka grana koja se bavi rehabilitacijom usne šupljine nadomještanjem izgubljenih zuba umjetnim nadomjescima. Također, specijalisti stomatološke protetike educirani su za terapiju temporomandibularnih poremećaja. Najčešće korišteni nadomjesci u protetici su krunica, most i proteza. Krunice i mostovi fiksni su protetski nadomjesci (ne mogu se izvaditi iz usne šupljine), dok su zubne proteze mobilni protetski nadomjesci (vade se iz usne šupljine). U Medicinskom centru Mursa nudimo vam individualan pristup i pronalaženje optimalnog rješenja za liječenje djelomične ili potpune bezubosti. Uz to, nudimo uslugu dijagnostike i rehabilitacije temporomandibularnih poremećaja (bolna stanja, „preskakanja“ i ostala problematika povezana s čeljusnim zglobom).

Parodontologija

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i terapijom parodontalnih oboljenja. Parodont zuba sačinjavaju gingiva („zubno meso“ ili „desni“ koje okružuje zub), cement zuba (okružuje korijen zuba), alveolarna kost, parodontalni ligament (elastične veze koje povezuju zub s kosti i gingivom). Parodontalne bolesti multifaktorska su oboljenja, ali najvažniji etiološki faktor je svakako prisutnost bakterija u prostoru parodonta. Naime, nepravilnim održavanjem oralne higijene u prostoru parodonta razvijaju se bakterije i kamenac koje uzrokuju upalu i propadanje parodontnih struktura. S vremenom se upala s područja gingive preseli na cijeli parodont. Neliječena parodontna oboljenja u konačnici dovode do rasklimavanja zuba i njegovog ispadanja. Stoga je redovito profesionalno uklanjanje supragingivnih i subgingivnih tvrdih i mekih naslaga, takozvano „čišćenje zubnog kamenca“, jedan od najvažnijih terapijskih, ali i preventivnih postupaka u suzbijanju parodontalnih oboljenja. 

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija je grana dentalne medicine koja se bavi kirurškim zahvatima u području usne šupljine. Najčešći oralnokirurški zahvat u stomatološkoj praksi je vađenje zuba (ekstrakcija zuba). Vađenje zuba radi se kada su sve druge mogućnosti liječenja zuba iscrpljene. Zahvat se izvodi uz lokalnu anesteziju, a po završetku pacijent dobiva upute kojih se mora pridržavati kako bi cijeljenje rane bilo neometano.

STOMATOLOZI:

Marija Čandrlić, dr.med.dent.
Matej Tomas, dr.med.dent.
Martina Juzbašić, dr.med.dent.
Dora Dragičević, dr.med.dent.
Lorena Horvat, dr.med.dent.

DENTALNI HIGIJENIČARI:

Sanja Kirsch, univ.bacc.dent.hig.
Ivana Zovak, univ.bacc.dent.hig.
Katarina Major, univ.bacc.dent.hig.
Ingrid Kovačević, univ.bacc.dent.hig.